Lovaglás a Suhogó (Jampi) Lovastanyán

A Suhogó (Jampi) Lovastanya barátságos, közvetlen és nyugodt lovain számodra is élmény lesz a lovaglás! Kezdő és tapasztalt lovasok, valamin lovat közelről nálunk látó vendégek is megtalálják a számukra leginkább megfelelő programot! Kezdheted futószáras lovaglással vagy sétalovaglással. Önállóan lovagolni tudó vendégeinknek ajánljuk az osztálylovaglást valamint a tereplovaglást. A lovaglásnál 18 éves kor alatt a kobak használata kötelező, amennyiben kobakkal nem rendelkezel, biztosítunk számodra. A tanyán több méretben rendelkezésre állnak gerincvédők is.

Lovasoktatás:
Lovas oktatásinkat tapasztalt lovas oktatók tartják. Kezdő lovasaink a lovaglást sétalovaglással vagy futószáras oktatással kezdhetik.

Futószáras oktatás: 
A kezdő lovasok itt megtanulhatják a helyes ülést, az egyensúly megtartását és a ló mozgásának követését. Az edzést ebben az esetben is játékos, egyensúlyt fejlesztő feladatok teszik még érdekesebbé.

Osztálylovaglás:
 Az osztálylovaglás 3-8 fős csoportokban oktatóval zajlik. Ezeken az edzéseken azok vesznek részt, akik már szabadon tudják irányítani a lovat. Az edzéseken a lovasok elsajátíthatják a helyes ülést, a szárkezelést. Megtanulják a lovas segítségeket (testsúly, csizma- és szársegítségek) és azok szabályos alkalmazását,  a lovardai alakzatokat mindhárom jármódban. Lehetőség van egyéni oktatásra is 1 maximum 2 fő részvételével akár idomító alapképzéssel, ló és lovasa közti harmónia fejlesztésére.

Tereplovaglás:
A Suhogó (Jampi) Lovastanya Pákozdon a „Suhogó”-ban található. Gyönyörű dombok és erdős ligetek ölelik körül. A tanya kiváló fekvése lehetőséget ad egy vagy több órás sétalovaglásra, ügetős terepre illetve tapasztalt lovasoknak „vágtás” terepre is. A tereplovaglás  az egyik legszebb ága a lovaglásnak, mikor ló és lovasa, együtt a természetben kapcsolódik ki.
Sétalovaglás során megtekinthető a Csalai-Kastály, felsétálunk a lovainkkal a Fehér-kőhöz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Velencei-tótól egészen a Vértesig. Amennyiben csak a dombok között szeretnél kószálni, a természettel szeretnél ismerkedni lóhátról, nyugodt és barátságos lovaink ebben is segítségedre lesznek. A sétalovaglás túravezetővel történik.


A tereplovaglásnál az egy órás lovagláson kívül egyezetés alapján szervezünk több órás terepeket, egész napos túrákat és több napos túralovaglást is. A terepet Endresz János kapitány úr vezeti, aki több mint 20 éves gyakorlattal rendelkezik ezen a területen! Több órás illetve egész napos terep keretében többek között lehetőséged nyílik lóhátról megnézni az Ingó-köveket, a Pátkai-víztározót, Lovasberényt, a Szúnyogszigeti Halászcsárdát, vagy például az Angelika-forrást Nadap mellett. Több napos túrákat szerveztünk/szervezünk például Gántra, Csókakőre illetve Csákberénybe is.


Pónilovaglás:
Óvodás korú gyermekek részére ajánljuk a pónilovaglást. Gyermeked már kicsi korában megismerkedik a természettel, kapcsolatot teremt az állatokkal. A babalovaglást a pónink pucolásával kezdjük, fontos, hogy a gyerekek elsajátítsák a lóval való bánásmódot, a ló körüli mozgást. Majd a póni hátán patracon vagy nyeregben sétálunk, különböző játékos, egyensúlyfejlesztő feladatokat végzünk. Ha már gyermeked többször volt nálunk, és megbarátkozott a lovakkal, biztonságban érzi magát, póniháton sétálunk el az erdőbe fácánokat nézni, vagy a kisbárányokat megcsodálni.  (A pucolás, nyergelés ideje nem képezi a lovaglás idejét.)


Bértartás:
Vállaljuk lovad tartását bokszban/kifutós boxban vagy állásban. Napközben a lovaink karámban vannak, külön karám áll rendelkezésre a herélt lovaknak és a kancáknak is. Használhatod a pályát és a körkarámot is. A lovak napi kétszer kapnak abrakot (reggel és este), szénát/lucernát háromszor megosztva az istállóban valamint a karámban. A tanyának van külön állatorvosi felügyelete és kovácsa is.

A szülői nyilatkozat letölthető itt:

Szülői nyilatkozat_2020.pdf (108550)

Rövid tábori ismertető:

Tanyánkon a táborok célja, hogy a gyermekek megismerjék a lovak viselkedését, élettani hátterük alapjait, a lovak együttélésének szabályait, a lóval való bánásmódot, a szerszámokat és legfőképp lovagolni tanuljanak, ki-ki a maga szintjének megfelelően.

Napirend:

Érkezés 8-fél 9 között, majd lovak kihozzuk a karámokból, lópucolás, nyergelés, lovaglás. A délelőtti lovaglás általában pályamunka; azaz futószár vagy edzés, esetenként szőrén lovaglás. Kis csoportokban táboroztatunk, alapvetően 10 fő a csoportlétszám, maximum 15 fő vehet részt egy táborban. Így a munkától függően egy órát minimum lovon töltenek. A délelőtti lovaglás így 12 körül fejeződik be a lovak etetésével, csutakolásával, szerszámok  tisztításával együtt.

Ebéd:12. óra után (közeli étteremből a gyermekek két menőből tudnak választani), amelyet egy rövid pihenő követ. A délutáni lovaglást megelőzően, játékos vetélkedőket tartunk, vagy elméleti foglalkozást, illetőleg hűsölünk,,szedrezünk, számháborúzunk a közeli erdőben. 

14. órától kezdődik a délutáni lovaglás, extra meleg idő esetén 15.00-tól. A lovas szintjétől függően vezetjük a tanya körül lóháton, sétalovaglásra vagy tereplovaglásra visszük.

Délelőtt és délután a pihenőidőkben, lovaglási szünetben tudnak tízóraizni, illetve uzsonnázni a gyermekek.

A tábori nap 16.00 órakor fejeződik be, felügyeletet 18.00-ig biztosítunk.

Ruházat:

A lovagláskor kötelező kobak, és 14 éves kor alatt gerincvédő viselése. A táborozók saját lovafelszerelésüket is hozhatják, ugyanakkor a tanyán is rendelkezésre állnak a védőfelszerelések.

MIndenképpen kemény talpú cipő, és hosszú nadrág szükséges a lovagláshoz. Javasolt váltóruha a lovaglás közötti időre, illetőleg kalap vagy sapka, és gyermektől függően naptej készítése is.

"Ajánlott Életkor":

6-18 év között 

Melyik tábort válasszam?

6-8 év közötti gyermekeket elsősorban a július 13-17-ei táborba várunk, természetesen ettől függetlenül a kicsikós táborba is jöhetnek nagyobb gyerekek is.

A július 27-31-ei tábor haladó tábor, ide különösen olyan gyermekeket várunk, akik  mindhárom jármódban biztosan ülnek a lovon, vagy már ugrottak és/vagy ugrani is szeretnének.

Ettől függetlenül mindegyik táborbanminden gyermek a maga szintjének megfelelően kap oktatást, illetőleg séta vagy tereplovaglást.

Jelentkezés:

Telefonon illetőleg a szülői nyilatkozat megküldésével a suhogojampitanya@gmail.com címre.